Fokozott a NAV-ellenőrzési kockázat kényszertörölt partnerrel

Az adóellenőrzések egyik kiemelt területe idén a számlázó programok online adatszolgáltatása. Azon adóalanyok mellett, akiknek a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérése, azok is fokozottan érintettek lehetnek, akik belföldi beszerzésüket jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolították.

A NAV honlapján nemrégiben megjelent tájékoztatás szerint 2019. január 21-étől – kockázatelemzés alapján – olyan online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat ellenőriz elsősorban az adóhatóság, akik a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről, vagy akiknek a szállítói között sok kényszertörlés alatt álló adózó van.

Az első kör ellenőrzése azonnal érthető, hiszen pont az az adatszolgáltatás lényege, hogy a NAV kiszűrje a „féllábas” ügyleteket. A kényszertörlés alatt álló partnerek kiemelését pedig valószínűleg az is indokolja, hogy – amint az korábban az Adózónán is megjelent (https://adozona.hu/tarsasagi_jog/50_szazalekkal_nott_a_kenyszertorlesek_szam_79P3M8) – 50 százalékkal emelkedett 2018. harmadik negyedévében a magyar vállalkozásokat érintő kényszertörlések száma.

A következőket érdemes megfontolni, hogy elkerülje a vállalkozás a kényszertörlési eljárás alatt álló partner miatti ellenőrzést, vagy legalább felkészüljön rá.

A cikk forrását itt tekintheti meg.

Kategória: Cikkek, Hírek | A közvetlen link.