Ha jön az ellenőr: nyugdíjas foglalkoztatott jogviszonyának igazolása

Jelentős változások a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatban: 2019. január 1-től a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó nyugdíjasok nem biztosítottak – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk.

A biztosítottak köréből történő kiléptetés a nyugdíjas munkavállaló fennálló munkaviszonyát nem érinti, így a munkaszerződését módosítani, megszüntetni ezen okból nem kell. Nem a munkaviszonya szűnt meg a nyugdíjas munkavállalónak, csak a biztosítotti státusza, így kilépő papírok sem állíthatók ki a biztosítási jogviszony 2018. december 31-étől történő megszűnése miatt – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Gyakori kérdés, hogy akkor egy ellenőrzésen milyen dokumentumokkal igazolható a nyugdíjasok jelenléte. Természetesen a fennálló jogviszony továbbra is a munkaszerződéssel igazolható. A dolgozó jelenlétét a jelenléti ívvel, vagy más jelenlét igazolására szolgáló nyilvántartással kell alátámasztani. Munkabérének kifizetését a kifizetési jegyzék, bevallását a „1908”-as havi bevallás igazolja. Az ellenőr 2019. január 1-jétől már nem kéri a biztosítotti bejelentést az Mt. szerinti munkaviszonyban álló nyugdíjas esetében.

A változás érinti a közszférában Mt. szerinti munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasokat is, azonban nem érinti a biztosítottnak minősülő, díjazásban részesülő vezető tisztségviselőket, választott tisztségviselőket.

A nyugdíjas (kiegészítő tevékenységű) egyéni és társas vállalkozók 2019. január 1-ét megelőzően sem voltak biztosítottak, esetükben sem okozott a Tbj. módosítása változást. Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségük (7.500,- Ft/hó) továbbra is fennáll. A saját jogú nyugdíjas őstermelő eddig sem szerepelt a biztosítottak körében, jogviszonyukról eddig sem kellett adatot szolgáltatni a T1041-es nyomtatványon.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott nyugdíjas munkavállaló bejelentését továbbra is meg kell tenni, a változás őket nem érinti. A foglalkoztatást megelőzően telefonon, vagy a 19T1042E nyomtatványon elektronikusan teljesíthető a bejelentés. A kapcsolódó közteher fizetésben sem történt változás, a nyugdíjas alkalmi munkavállaló után naponta 1.000,- Ft maradt a közteher, az idénymunkás után 500,- Ft, filmipari statiszta esetében 3.000,- Ft-ot kell fizetni a kifizetőnek.

A cikk forrását itt tekintheti meg.

Kategória: Cikkek, Hírek | A közvetlen link.