Mi számít személygépkocsinak cégautóadó szempontjából?

 cégautókra vonatkozó adó egyre nagyobb hangsúlyt kap a vállalatok működésében, ahogy szaporodnak a céges kocsik. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével megnéztük, mi tartozik a személygépkocsik közé.

Adózási szempontból személyautónak számít a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy idetartozik

  • a benzinüzemű,
  • a dízelüzemű,
  • az elektromos üzemű,
  • a gázüzemű személygépkocsi;
  • a versenyautó;
  • az önjáró lakóautó.

Személygépkocsinak minősül továbbá: az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi) amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér – akkor is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.

A gépjárműadóról szóló törvény kizárólag a környezetkímélő gépkocsikat veszi ki a cégautóadó hatálya alól. A hibrid autók közül a plugin hibrid (külső töltéssel legalább 25 km megtételére képes) és a növelt hatótávolságú hibridek (külső töltéssel legalább 50 km megtételére képes) számítanak környezetkímélő gépjárműnek. E járművek mentesek a cégautóadó megfizetése alól – írják az Írisz Office adótervezői.

Fontos arra figyelni, hogy vannak olyan hibridek, amik ugyanúgy használnak elektromos áramat, de azt nem külső forrásból nyerik. Az ilyenfajta autók nem mentesülnek a cégautóadó megfizetése alól.

A cikk forrását itt tekintheti meg.

Kategória: Cikkek, Elérhetőségek | A közvetlen link.