Telefonkészülék juttatásának elszámolása

A cafeteria adózásának idén bekövetkezett jelentős változása még jobban ráirányította a figyelmet azokra a juttatásokra, melyek továbbra is adómentesen adhatóak.

A munkáltatóknak a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása érdekében fel kell venniük a versenyt a konkurenciával, és olyan rugalmas dolgozói juttatási rendszert kell kialakítaniuk, melyben helyet kaphatnak a minden munkavállaló számára azonos feltételek mellett elérhető és a csak meghatározott munkakörben foglalkoztatottak számára elérhető juttatások is.

A munkáltató és a munkavállaló tevékenységéhez szükséges feladatok ellátásához kapcsolódik a telefon juttatása. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) nem sorolja fel mindazon juttatásokat, melyek a tevékenység hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként adhatóak. Viszont kimondja, hogy még akkor sem keletkezik adóköteles bevétele a magánszemélynek, ha a munkáltató által biztosított dolog, szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas. 

Ennek a szabálynak köszönhetően a tevékenység végzésének hatókörében használt mobiltelefon még abban az esetben sem eredményez adóköteles jövedelmet, ha a magáncélú használat megvalósul [Szja tv. 4. § (2a) bekezdése].

A cikk forrását itt tekintheti meg.

Kategória: Cikkek, Hírek | A közvetlen link.