Egyéni vállalkozás újraindítása: trükközés a katával és az áfával?

Katás egyéni vállalkozás 2018-ban – értékhatár miatti túllépés miatt – áfakörös lett, és a vállalkozói személyi jövedelemadó hatálya alá jelentkezett be. Ha az egyéni vállalkozást megszüntetné idén, majd pár hónap múlva újat alapítana (még ebben az évben), választhatná-e ismét a kata adózási formát,valamint az alanyi áfamentességet? Szipszer Tamács adószakértő válaszolt.

A kisadózókról szóló törvény (katatörvény) 6. paragrafusa értelmében az adóalanyiság az alanyiság megszűnésének évében s az azt követő 12 hónapban ismételten nem választható. Az adó alanya az egyéni vállalkozó.  Szakértőnk álláspontja szerint mivel ugyanazon egyéni vállalkozóról van szó, mint akinek az adóalanyisága megszűnt, nem lenne jogszerű, ha az egyéni vállalkozó ismételten kataalanyiságot választana az előírt határidőn belül.

Az alanyi áfamentesség esetén is elméletileg ugyanarról az adóalanyról van szó, igaz ez esetben alkalmazható lehet az áfatörvény 189. paragrafusa, mely szerint ha az adóalanyt év közben veszik nyilvántartásba belföldön, akkor azzal egyidejűleg is választhatja az alanyi áfamentességet (arányos bevételi előírás betartása mellett).

Vagyis ha az ismételt tevékenységindítás nem ütközik a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe, s a vállalkozást valamely gazdasági okból indítja újra a magánszemély, s nem az alanyi áfamentességgel kapcsolatos szabályok megkerülése érdekében, akkor az alanyi áfamentesség választható – véli szakértőnk.

A cikk forrását itt tekintheti meg.

Kategória: Cikkek, Hírek | A közvetlen link.